Bromsar (läs!)

Forskare från Lunds Universitet har tagit fram förklaringen varför bromsar drar sig till mörka hästar oftare än till vita. Bromsarna kan nämligen se det polariserade ljus som mörka hästar reflekterar, och därför har de lättare att hitta en mörk häst än en ljus.

Bromsar kan ställa till stora problem för hästar och andra betande djur. Inte nog med att de suger blod, de kan också sprida sjukdomar och parasiter, och om de är väldigt ettriga kan de till och med störa djuret när det betar med viktminskning som följd.

Forskarvärlden har nyligen upptäckt att bromsar kan se polariserat ljus, så kallat planpolariserat ljus. Mörka hästar reflekterar polariserat ljus, och det gör även vattenytor. Förklaringen till förmågan är att bromsar är beroende av vatten i flera olika sammanhang, bland annat för att lägga ägg. Men polariserat ljus är alltså inte bara bra för att hitta till vatten, det hjälper också bromsen att hitta djur som den kan suga blod från.

Lundaforskarna, under ledning av zooekologen Susanne Åkesson, har studerat hur bromsar beter sig när de flyger runt i hästhagen. Det man kommit fram till är mörk päls reflekterar mer polariserat ljus än en vit eller mycket ljus päls. Och bromsarna följer det polariserade ljuset.

För att undvika bromsbetten måste djuren antingen flytta sig till skuggan där de inte reflekterar lika mycket ljus, eller så kan man förse dem med hästtäcken som inte reflekterar polariserat ljus. Och om du själv vill slippa bromsbett gäller det att klä sig i ljusa kläder.

(Källa: http://stockholmsjenna.se)

 

 


Kommentarer
Postat av: Isabelle

Fin blogg! :)

2012-08-13 @ 16:53:42
URL: http://ponnyflash.blogg.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0